Enzymy mogą zmniejszać ilość substancji, ale także wiązać 2 substancje razem.
Enzymy w ROOT + łączą biokatalizatory: są to białka o funkcji katalitycznej. Katalizator to substancja, która przyspiesza szybkość reakcji bez zużycia.
Enzymy to duże białka o określonej strukturze przestrzennej. (zwykle sferyczny)
W reakcji katalizowanej enzymem enzym wiąże substrat: powstaje kompleks enzym-substrat. Następnie zachodzi reakcja, produkty uwalniają się z enzymu. Mostki wodoru (woda) odgrywają ważną rolę w połączeniu enzym-substrat.
Enzymy działają konkretnie, mogą przekształcać tylko jeden lub co najwyżej kilka powiązanych substratów. Enzym i substrat muszą pasować do siebie jak klucz w zamku.
Grupy enzymów
Możesz podzielić enzymy na grupy:
Hydrolazy | Enzymy te katalizują reakcje hydrolizy. Hydroliza to podział związków chemicznych z udziałem wody. |
Oksydoreduktazy | Enzymy te katalizują procesy redoks. (transfer elektronów) |
Przeniesienie faz | Enzymy te katalizują reakcje przenoszenia grupy. |
Lyases | Enzymy te katalizują rozszczepienie węgiel-węgiel (C-C) (C-O) (C-N) |
Ligasen | Enzymy te katalizują połączenia między substratami. |
Enzymy i koenzymy mają ograniczoną żywotność i muszą być wymienione na czas.
Dodanie dodatkowych enzymów do lub na uprawę zawsze spowoduje szybszy i zdrowszy wzrost każdej rośliny.