Enzymy mogą zmniejszać substancje, ale także wiązać ze sobą 2 substancje.
Enzymy wKorzenny stymulator roślinŁączą biokatalizatory: są to białka o budującej funkcji katalitycznej. Katalizator jest substancją, która przyspiesza szybkość reakcji bez spożywania.
Enzymy w produkcieEnzymy MetropSą biogatalizatory hamujące: Są to białka hamujące funkcję katalityczną. Takie enzymy są ważne, aby uniknąć chorób bakteryjnych z gnijących materiałów roślinnych.
Niektóre enzymy z grupy Hydrolases mogą nawet hamować bakterie i pleśń przypominającą grzyby. Takie produkty są przyjazną dla środowiska opcją przeciwko pestycydom.
Enzymy są dużymi białkami o pewnej strukturze przestrzennej. (Zwykle sferyczny)
W reakcji katalizowanej enzymem enzym wiąże substrat: powstaje kompleks enzym-substrat. Następnie zachodzi reakcja, produkty uwalniają się z enzymu. Mostki wodorowe (woda) odgrywają ważną rolę w połączeniu enzym-substrat.
Enzymy działają konkretnie, mogą przekształcić tylko jedno lub najwyżej kilka powiązanych substratów. Enzym i podłoże muszą pasować do siebie jak klucz w zamku.
Grupy enzymatyczne
Możesz podzielić enzymy na grupy:
Hydrolazy | Enzymy te katalizują reakcje hydrolizy. Hydroliza to podział związków chemicznych z włączeniem wody. |
Oksydoreduktazy | Enzymy te katalizują procesy redoks. (Transfer elektronu) |
Fazy transferu | Enzymy te katalizują reakcje transferu grup. |
Liazy | Enzymy te katalizują rozszczepienie węgiel-węgiel (C-C) (C-O) (C-N) |
Ligazy | Enzymy te katalizują połączenia między substratów. |
Enzymy i koenzymy mają ograniczoną żywotność i muszą zostać wymienione na czas.
Dodanie dodatkowych enzymów do lub na uprawie zawsze spowoduje szybszy i zdrowszy wzrost każdej rośliny.